Wall Street: Μεικτά πρόσημα στον αστερισμό της Nvidia

Εσπασε για λίγο το φράγμα των 5.500 μονάδων ο S&P, για πρώτη φορά, καθώς «κάνει παιχνίδι» η Nvidia, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση πλέον. Ενισχύονται αποδόσεις ομολόγων, πετρέλαιο, χρυσός και δολάριο, μετά τα συγκρατημένα μακροοικονομικά στοιχεία.

Wall Street: Μεικτά πρόσημα στον αστερισμό της Nvidia

Σε ρυθμούς διόρθωσης μετά τα ρεκόρ κινούνται οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, προσπαθώντας να κρατηθούν σε επίπεδα εβδομαδιαίων κερδών μετά τη χθεσινή αργία στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,25% στις 38.931 μονάδες, ωστόσο ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,38% στις 5.466 μονάδες και o Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,80% στις 17.719 μονάδες.

Τα βλέμματα όλων στη Nvidia, κορυφαία κατασκευάστρια μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, που ξεπέρασε τη Microsoft και έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η μετοχή της Nvidia έχει ανέβει πάνω 170% το 2024, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να ενισχύει τις μετοχές. Σήμερα Πέμπτη, η μετοχή βουτά 1,2% κατοχυρώνοντας προηγούμενα κέρδη.

Η Nvidia ξεπέρασε ήδη την Apple σε κεφαλαιοποίηση νωρίτερα τον Ιούνιο, εδραιώνοντας τη θέση της ως ο de facto ηγέτης της αγοράς AI στη Wall Street. Οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχίζονται πίσω από τα μεγάλα ονόματα τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη κι αν οι καταναλωτές δείχνουν επιβραδυντικά σημάδια δαπανών και σηματοδοτούν πιθανή οικονομική αδυναμία. Η άνοδος της Nvidia μεταδόθηκε στην ομόλογο εταιρεία κατασκευής τσιπ Broadcom, η οποία έχει καταγράψει αύξηση πάνω από 61% το 2024.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν δείξει ανησυχία για την έλλειψη εύρους στην αγορά, εκτός των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας.

«Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης έχει μια αίσθηση 2000-2001, αλλά όπως γνωρίζουμε, η αγορά μπορεί να παραμείνει παράλογη περισσότερο απ' ό,τι εσείς μπορείτε να παραμείνετε φερέγγυοι», επισημαίνει ο Thomas Fitzpatrick, διευθύνων σύμβουλος της RJ O'Brien and Associates. «Θα έρθει μια μέρα απολογισμού, αλλά είναι δύσκολο να σταθείς εμπόδιο σ' ένα τρένο που τρέχει με ταχύτητα».

Τα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη συνέβαλαν στα πρόσφατα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, περιλαμβάνοντας υψηλότερες από τις αναμενόμενες εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και φτωχά στοιχεία για ενάρξεις κατοικιών. 

Παράλληλα, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ακολουθούν ανοδική τροχιά, κατά 4 μονάδες βάσης, στο 4,27%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,3% στα 85,3 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,3% στα 81,8 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 1,0% στα 2.370 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0707 δολ., ενώ έπιασε υψηλό Απριλίου έναντι του ιαπωνικού γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v