Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, εν μέσω αισιοδοξίας για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Στο 4,26% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη για τον χρυσό. Οριακές κινήσεις για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Ανοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης του πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιανουάριο.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 39.069 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,8% στις 16.079 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,49% υψηλότερα στις 5.095 μονάδες.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιανουάριο με ρυθμό που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι ανόδου 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ρυθμό 2,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,4%, τη μεγαλύτερη τον τελευταίο χρόνο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις.

«Τα στοιχεία πρέπει να ενθαρρύνουν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Η Fed έκανε σημαντική δουλειά στον έλεγχο του πληθωρισμού και αν δεν απολαμβάνουμε ήδη μια ομαλή προσγείωση, θα έρθει σύντομα», τόνισε ο Πίτερ Άντερσεν, ιδρυτής της Arsenal Capital Management. 

Από τα υπόλοιπα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 215.000 από 202.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 210.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 212.500 από 215.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, βούτηξε 4,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο στις 74,3 μονάδες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο κατά 1%.

Τον Δεκέμβριο οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών είχαν ανέλθει σε υψηλό οκτώ μηνών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει οριακή άνοδο 0,1% στα 78,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει κέρδη 0,7% στα 2.057 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,084 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 6 μονάδες βάσης στο 4,26%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v