Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Σε ύψη-ρεκόρ και οι τρεις βασικοί δείκτες

Κατεβάζουν ταχύτητα οι δείκτες, αλλά εξακολουθούν να φλερτάρουν με νέα ρεκόρ. Ανάσα μετά το ράλι με οδηγό την Nvidia. Βουτούν οι τιμές του αργού και οι αποδόσεις των ομολόγων, μικρή άνοδος για τον χρυσό.

Wall Street: Σε ύψη-ρεκόρ και οι τρεις βασικοί δείκτες

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, στα μεθεόρτια της καλύτερης μέρας από τις αρχές του 2023, που είχαν στην προηγούμενη συνεδρίαση τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,35% στις 39.206 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,16% στις 5.095 μονάδες, σπάζοντας νωρίτερα το φράγμα των 5.100, ενώ ο Nasdaq γλιστρά 0,05% στις 16.033 μονάδες.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο τεχνολογικός δείκτης έπιασε έδαφος ρεκόρ 28 μηνών. Εξάλλου, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ κλεισίματος των 16.057,44 μονάδων που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Η μετοχή της Block (εταιρεία fintech, πρώην Square) σημειώνει άνοδο άνω του 17%, αφού τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, ενώ η εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana εκτινάσσεται 35% μετά την ανακοίνωση των προοπτικών μεγάλης ανάπτυξης το 2024.

Η Wall Street προέρχεται από μια πανηγυρική συνεδρία, καθώς Dow και S&P 500 σημείωσαν υψηλά ρεκόρ. Τον τόνο έδωσε η Nvidia, τεχνολογική εταιρεία κατασκευής πολύτιμων μικροτσίπ, αποσπώντας σημαντικά κέρδη μετά την ανακοίνωση ισχυρών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Η μετοχή της σήμερα κινείται στο +1,6%, αγγίζοντας κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολαρίων μετά το ράλι.

«Ο τεχνολογικός γίγαντας Nvidia έσπασε ταμεία πυροδοτώντας την κούρσα, αλλά συνέβαλαν εξίσου πολλοί τομείς», δήλωσε ο Larry Tentarelli, επικεφαλής αναλυτής της Blue Chip Daily Trend Report. 

Πράγματι, 10 από τους 11 τομείς της S&P κινήθηκαν σε θετικό έδαφος την Πέμπτη, με μοναδική εξαίρεση τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι βιομηχανίες και η υγειονομική περίθαλψη έκλεισαν με νέα ρεκόρ.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες οδεύουν προς κερδοφόρα εβδομάδα: ο S&P 500 βρίσκεται στο +1,6%, ο Nasdaq στο +1,3% και ο Dow στο +1,5%.

«Το ερώτημα είναι αν οι επενδυτές θα κλονίσουν τη δυναμική της στιγμής. Έχουμε τρέξει μέχρι τώρα πολύ γρήγορα. Μπορεί να μην έχει πολύ νόημα να κυνηγάμε τέτοια δυναμική», δήλωσε ο Charlie Ripley, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Allianz Investment.

«Προφανώς, δεν υπάρχει παντού η ίδια δυναμική που βλέπουμε στις τεχνολογικές μετοχές... Αυτό κρύβει ρίσκα για το πού πάει τελικά ο δείκτης. Σαφώς όλα είναι εμπροσθοβαρή στις μετοχές τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Ο εκ των διοικητών της Fed Christopher Waller υπογράμμισε τη θέση της κεντρικής τράπεζας ότι θα κινηθεί προσεκτικά ενόψει των επόμενων κινήσεων νομισματικής πολιτικής. Η ψύχραιμη εξέταση του πληθωρισμού Ιανουαρίου, είπε, αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστεί να αναβληθούν οι περικοπές. Θα χρειαστούν αντίστοιχα στοιχεία «τουλάχιστον ακόμη δύο μηνών», πριν ληφθούν αποφάσεις, επισήμανε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτά 2,44% στα 76,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,90% στα 2.049 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί ελαφρώς έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται ελαφρώς έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,083 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 4,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v