Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Ελαφρά άνοδος για να κλείσει καλά η χρονιά

Στον απόηχο αισιόδοξων οικονομικών αποτελεσμάτων και μετά από ιστορικό σερί κερδών, ήπιες κινήσεις με πλώρη για θετικό κλείσιμο του 2023, καλοβλέποντας μείωση επιτοκίων. Αλμα 3,5% για το αργό, με το βλέμμα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Wall Street: Ελαφρά άνοδος για να κλείσει καλά η χρονιά

Mε ελαφρά αύξηση ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του έτους οι αμερικανικές μετοχές, στον δρόμο προς την επισφράγιση της ολοκλήρωσης του 2023 με θετικά πρόσημα και αισιοδοξία.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,31% στις 37.502 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,32% στις 4.769 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,40% στις 15.052 μονάδες.

Μετά την αργία των Χριστουγέννων, το αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκινά δυναμικά την τελευταία συντετμημένη εβδομάδα του έτους, στον απόηχο της όγδοης συνεχόμενης εβδομαδιαίας ανόδου που καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, στο μεγαλύτερο σερί κερδοφορίας από το 2017. 

Οι επενδυτές επιδοκιμάζουν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο 2% της Fed. Οι προσδοκίες για πιθανές μειώσεις επιτοκίων έχουν επίσης ανεβάσει τις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, οι traders σταθμίζουν το ενδεχόμενο σημαντικών διαταραχών στις προμήθειες αργού ως αποτέλεσμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Tom Lee, επικεφαλής ερευνών στο Fundstrat, σημείωσε ότι η έκθεση PCE Νοεμβρίου, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, έδειξε «ότι ο πληθωρισμός κατρακυλά σαν βράχος».

«Η συνολική πορεία του πληθωρισμού είναι συνεπής με τις μελέτες μας, υποστηρίζοντας τις μετοχές. Σε τελική ανάλυση, εάν η Fed αρχίσει να ανησυχεί για τη μείωση του πληθωρισμού (κάτι που δεν ισχύει αυτή τη στιγμή), τότε μόνο θα αντιστρέψει τη στάση της», δήλωσε.

Στο ταμπλό, η κατασκευάστρια μικροτσίπ Intel κερδίζει πάνω από 4,5%, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ της παρέσχε επιχορήγηση 3,2 δισ. δολαρίων για ένα εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων στον νότο της χώρας.

Η κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Νio σημειώνει άλμα περίπου 9% μετά την ανακοίνωση της ναυαρχίδας των σεντάν της.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενισχύεται 2,5% αφού ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την αγορά του ενός τετάρτου της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,90%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο κάνει άλμα 3,45% στα 76,10 δολάρια και ο χρυσός κινείται σε οριακά θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,05% στα 2.070 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, στο 1,1034 δολ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v