Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Προς την όγδοη σερί κερδοφόρα εβδομάδα κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τελευταία ώθηση έδωσαν τα δεδομένα του δείκτη PCE. Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων και ενισχύεται ο χρυσός, πριν τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα.

Wall Street: Θετικά πρόσημα μετά τα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Ελαφρές ανοδικές κινήσεις παρουσιάζουν οι αμερικανικές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα, ύστερα και από τα νεότερα στοιχεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η εβδομάδα κλείνει συνολικά με θετικά πρόσημα, μετά και τη χθεσινή κερδοφόρα συνεδρίαση, και η Wall Street προσπαθεί να παρατείνει το ράλι της ως το τέλος του έτους. 

Ο Dow Jones κερδίζει 0,13% στις 37.453 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,29% στις 4.760 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,30% στις 15.008 μονάδες.

Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed που αποτελεί βαρόμετρο για τον πληθωρισμό αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, παρουσιάζοντας ετήσια άνοδο 3,2% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,3% σε ετήσια βάση.

Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι καλά, εντούτοις οι ισχυρές επιδόσεις στο εισόδημα μπορεί να συμβάλουν στην τροφοδότηση των καταναλωτικών δαπανών και να οδηγήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες σε αναμονή, προτού χαλαρώσουν την πολιτική τους, γράφει το Bloomberg.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφανίζεται ενισχυμένη, ωστόσο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα, υποδηλώνοντας έναν ανώμαλο δρόμο προς την ανάκαμψη για την αγορά κατοικίας.

Η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές και η ανθεκτική ζήτηση των νοικοκυριών συνάδουν με τις απόψεις για ήπια προσγείωση για την οικονομία. Η ανάκαμψη των δαπανών υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά μπορούν να διατηρήσουν την οικονομία σε κίνηση προς τα εμπρός, παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η ανθεκτική αγορά εργασίας παραμένει η κινητήρια δύναμη.

«Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στις μετοχές. Οι μικρές και οι μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις αρέσκονται ιδιαίτερα στη χαλάρωση των συνθηκών από τη Fed», δήλωσε ο John Spallanzani της Miller Value Partners.

Οι τρεις βασικοί δείκτες οδεύουν προς την όγδοη θετική εβδομάδα τους -πρώτη φορά για τον S&P από το 2017 και για τον Dow από το 2019. Ο S&P 500 σημειώνει εβδομαδιαία άνοδο 0,58%, ο Dow 0,27% και ο Nasdaq πάνω από 1%.

Στο ταμπλό, η Nike βουτά 11% καθώς μείωσε τις προοπτικές πωλήσεων και ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του κόστους κατά περίπου 2 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,92%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,46% στα 73,55 δολάρια και ο χρυσός ενισχύεται 0,60% στα 2.063 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται οριακά 0,02% έναντι του ευρώ, στο 1,1009 δολ.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα για τα Χριστούγεννα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v