Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες. Στο 4,71% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου μεγάλων ομίλων, όπως των Johnson & Johnson, Bank of America, Tesla και Netflix.

«Τα ισχυρά τραπεζικά αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα επιτρέπουν στους επενδυτές να βλέπουν με αισιοδοξία τις επόμενες εταιρικές ανακοινώσεις», σημειώνει αναλυτής.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,93% ή 314 μονάδες στις 33.984, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,06% στις 4.373 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,20% στις 13.567 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+2,4%) και Salesforce (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,1%) και JP Morgan (-0,4%).

«Κάποιοι στη Wall Street προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αστάθεια στο τέλος τους έτους καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός…και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο τα εταιρικά αποτελέσματα και η στάση της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων προκαλεί αισιοδοξία στους επενδυτές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», αναφέρει αναλυτής της Barclays.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη διολίσθησε 6,5 μονάδες τον Οκτώβριο, στις -4,6 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -6 μονάδες. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν ότι ο κλάδος συρρικνώνεται.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για καιρό, ενώ επέμεινε ότι η αμερικανική οικονομία είναι «σε καλό σημείο».

To επιτόκιο του αμερικανικού χρέους, το οποίο βρίσκεται στο 98% του ΑΕΠ, «παραμένει διαχειρίσιμο», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Sky News. «Τα υψηλά επιτόκια μπορεί να επιμείνουν, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο», τόνισε. «Η δημοσιονομική μας κατάσταση δεν είναι σε καμία περίπτωση άλυτη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,71% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,09%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,9% στα 86,92 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.932 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0555 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v