Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τέσσερις σερί ανόδους. Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός. Στο 4,71% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε καθοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου αν και η μέτρηση δεν επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των αναλυτών.

Ειδικότερα, σταθερός παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε οριακά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,4% αντίστοιχα. Τον Αύγουστο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία. Οι μετρήσεις ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Μια ανάμεικτη έκθεση που τα αφήνει όλα ανοιχτά για τη Fed. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λίγο παραπάνω από ό,τι αναμενόταν, ο δομικός δείκτης έκανε το αντίθετο. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ακόμα αύξηση ή καμία», τόνισε o Τζιουζέπε Σέτε, πρόεδρος της Toggle AI.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,51% ή 173 μονάδες στις 33.631, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 4.349 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 13.574 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+4,4%) και Chevron (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Verizon (-2,4%) και Boeing (-2,3%).

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν στις 209.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διατηρεί την ισχύ της παρά την άνοδο των επιτοκίων.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,71% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες στο 5,06%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 82,53 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.882 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0537 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v