Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Άλμα» 4,3% για το πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street κόντρα στις γεωπολιτικές ανησυχίες που «ξύπνησε» η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,59% ή 197 μονάδες στις 33.604, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,63% στις 4.335 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 13.484 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+3,1%) και Walt Disney (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Coca-Cola (-0,8%) και Procter & Gamble (-1,7%).

«Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος εξαιτίας της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή θα έχει αντίχτυπο στον πληθωρισμό και θα συμβάλει στην περεταίρω επιβράδυνση των οικονομιών», σημειώνει αναλυτής.

Το πετρέλαιο Brent σημείωσε «άλμα» 4,2% στα 88,21 δολάρια και το αργό WTI κινήθηκε υψηλότερα 4,3% στα 86,38 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Τζάνετ Γέλεν προσπάθησε για άλλη μια φορά να καθησυχάσει τις αγορές.

«Η άνοδος του κόστους δανεισμού δεν έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, δίνοντας αισιόδοξο τόνο όσον αφορά την ικανότητα των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα επιτόκια.

Μιλώντας στην έναρξη των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, η Γέλεν απέρριψε τις ανησυχίες από το χτύπημα στην αγορά 25 τρισ. δολ. των κρατικών ομολόγων, που ώθησε την απόδοση του 10ετούς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και παρέσυρε το κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.868 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0571 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v