Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P 500 να υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών και τον Dow Jones να χάνει 375 μονάδες. "Βουτιά" 4,1% για την Amazon. Επιμένει σε υψηλό 16 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ένα πιθανό «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την 1η Οκτωβρίου, την ώρα που συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,1% ή 375 μονάδες στις 33.632, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,43% στις 4.275 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 13.064 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Amgen (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-2,4%) και IBM (-2,3%).

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στην μετοχή της Amazon (-4,1%) μετά την αγωγή για μονοπωλιακές πρακτικές από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η Moody's ανακοίνωσε ότι “ένα ‘λουκέτο’ στις Υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ θα ήταν ‘πιστωτικά αρνητικό’, καθώς θα καταδείξει τη θεσμική αδυναμία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλες Κυβερνήσεις με κορυφαία αξιολόγηση, παρόλο που ο οικονομικός του αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα βραχύβιος”.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon, υποστήριξε ότι «ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για ένα χειρότερο σενάριο: τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve να αγγίξουν το 7% και να έχουμε στασιμοπληθωρισμό».

Ο Dimon, είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Στη στεγαστική αγορά, υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ioύλιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 0,8% σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατέγραψαν άνοδ0 4,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγης (FHFA).

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να πιάνει νέο υψηλό 16 ετών σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 4,54%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 90,47 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.917 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0569 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v