Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με ώθηση από τα στοιχεία για πληθωρισμό

Άλμα πάνω από 6% για τον Nasdaq καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η Fed θα επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων. Στο 3,91% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη πάνω από 1,5% για τον χρυσό. Υποχωρεί 1% το δολάριο.

Ράλι στη Wall με ώθηση από τα στοιχεία για πληθωρισμό

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο Dow Jones ενισχύεται 3,07% στις 33.512 μονάδες, ο Nasdaq εκτινάσσεται 6,03% στις 10.977 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 4,59% στις 3.920 μονάδες. 

H κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού δείκτη έχει αυξηθεί κατά 700 δισ. δολάρια από την αρχή της συνεδρίασης. 

Oι επενδυτές ευελπιστούν ότι τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν στη Fed περιθώριο να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed δείχνουν πάνω από 80% πιθανότητα η επόμενη αύξηση επιτοκίων να έιναι 50 μονάδων βάσης. Σημειώνεται ότι στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδων βάσης. 

O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 7,9%. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,2%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,4% υψηλότερα τον Οκτώβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,6%.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,3%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 6,3% από 6,6% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στο 6,5%.

«Η τάση όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι καλοδεχούμενη εξέλιξη, οπότε πρόκειται για σπουδαία νέα όσον αφορά την έκθεση», τόνισε αναλυτής της Strate Street Global Advisors. «Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν ευκολόπιστοι και περιμένουν ακόμα με ανυπομονησία τη στροφή του Πάουελ και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή θα έρθει σύντομα. Οπότε πιστεύω ότι ο ενθουσιασμός που βλέπουμε, είναι μια υπερβολική αντίδραση», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,43% στα 85,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 1,7% στα 1.743 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βουτάει πάνω από 1% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0143 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει ελεύθερη πτώση 22 μονάδων βάσης, στο 3,91%. 

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα φέτος. Η μετοχή της Amazon πραγματοποιεί άλμα 13%. Κέρδη πάνω από 6% σημειώνουν οι μετοχές των Apple, Meta και Microsoft. Άνοδο 5% καταγράφει η μετοχή της Tesla.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v