Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη σκιά της κάλπης και του πληθωρισμού

Ανοδικά κινείται ο Dow Jones ενώ υποχωρεί ο Nasdaq με τους επενδυτές να ζυγίζουν δυο κεντρικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Τι περιμένουν αναλυτές. Στο 4,15% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πέφτει 0,5% το δολάριο έναντι βασικών νομισμάτων.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη σκιά της κάλπης και του πληθωρισμού

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις ενδιάμεσες εκλογές και στα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,4%. Ο S&P 500 κινείται οριακά χαμηλότερα και ο Nasdaq υποχωρεί 0,3%. 

Οι ενδιάμεσες εκλογές αφορούν τις έδρες στο Κογκρέσο, το οποίο απαρτίζεται από δύο σώματα -τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και όταν γίνονται στη μέση της τετραετούς προεδρικής θητείας, ονομάζονται ενδιάμεσες. 

Το Κογκρέσο ψηφίζει τους ομοσπονδιακούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοι νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

«Η αντίδραση της χρηματοπιστωτικής αγοράς σε μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα πρέπει να είναι σιωπηλή, καθώς το αποτέλεσμα της Βουλής είναι ήδη ευρέως αναμενόμενο και το αποτέλεσμα της Γερουσίας έχει μικρότερη διαφορά στα αποτελέσματα πολιτικής εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή», έγραψε ο Γιαν Χάτζιους της Goldman Sachs.

«Μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή και στη Γερουσία πιθανότατα θα επιβαρύνει τις μετοχές, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ενδέχεται να αναμένουν πρόσθετες αυξήσεις εταιρικού φόρου», πρόσθεσε ο Χάτζιους.

Επιπλέον τη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως ο δείκτης τιμών κινηθεί υψηλότερα, οδηγώντας την Fed σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, εντείνοντας τον κίνδυνο καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας και την εμφάνιση ύφεσης στις ΗΠΑ.

Στο 4,15% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πέφτει 0,5% το δολάριο έναντι βασικών νομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v