Με χαμηλή πίεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street, μολονότι ανακοινώθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου στοιχείων για την ανεργία. Νωρίτερα, πριν τη δημοσίευση των νέων δεδομένων, τα future έδειχναν χαμηλότερα επίπεδα.
Χρειάστηκε να συμπληρωθούν 21 εβδομάδες για να πέσουν κάτω από το 1 εκατ. οι νέοι άνεργοι την τελευταία εβδομάδα στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά την καραντίνα της Covid-19.
Στην τελευταία μέτρηση οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας -για τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου- μειώθηκαν σε 963.000, χαμηλότερα από τις 1,19 εκατ. αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 1,12 εκατ.
Είναι η πρώτη φορά από τον Μάρτιο που οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν κάτω από ένα εκατομμύριο, αφού χτύπησε ρεκόρ την περίοδο του lockdown.
Υποχωρεί σχεδόν 0,1% ο Dow Jones. Σχεδόν στάσιμος ο S&P 500 προσπαθεί να κρατηθεί. Απέχει μια ανάσα από το νέο ιστορικό ρεκόρ. Υψηλότερα 0,9% κινείται ο Nasdaq.
Από ό,τι φαίνεται βαραίνει περισσότερο στις επενδυτικές διαθέσεις το αδιέξοδο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας.
"Το χάσμα που προκύπτει μεταξύ των αγορών και της πραγματικής οικονομίας δεν είναι βιώσιμο. Αν δεν ελεγχθεί, είναι πιθανό να υπάρξει αντίδραση κατά των μεγάλων επιχειρήσεων", γράφει το τελευταίο τεύχος του Economist με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ενα επικίνδυνο κενό - Η αγορά εναντίον της πραγματικής οικονομίας» .
«Η αγορά εξακολουθεί να θέλει, και αναμένει πολύ, να υπογραφεί ένα πραγματικό νομοσχέδιο τόνωσης», έγραψε ο Tom Essaye, εκδότης του Sevens Report. «Κοιτάζοντας μπροστά, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά οι εκτελεστικές εντολές του [Προέδρου Τραμπ] (σε συνδυασμό με πρόσφατα δεδομένα) πιθανώς μειώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα για να γίνει κάτι, έτσι ρεαλιστικά η αγορά κοιτά για κάποια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».
Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz χαιρέτισε την πτώση στα στοιχεία για τους νέους ανέργους στις ΗΠΑ, αλλά προειδοποιήσε ότι δεν θα βοηθήσει το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να βρουν λύση στην αντιπαράθεση για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας στη σκιά του καλπασμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και της ύφεσης.
Χθες ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,05% ή 289 μονάδες, στις 27.976, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 3.380 μονάδες (μια ανάσα από το νέο ρεκόρ όλων των εποχών) και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,13% στις 11.012 μονάδες.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τους δασμούς στην Airbus και να αφήσουν «παράθυρο» για δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, δημιούργησε αρνητικό κλίμα, μαζί με τις ζημιές που ανακοίνωσε η TUI.
O δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,63% στις 372 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,5% στις 6.185 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 12.993 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,61% στις 5.042 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 42,36 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.958 δολ./oz..