Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ιστορικό κραχ στο πετρέλαιο κράτησε στο κόκκινο τη Wall Street

Η Wall street υπέκυψε στη δίνη της ιστορικής βουτιάς του πετρελαίου. Έχασε 2,5% ο Dow. Πτώση 4% στην ενέργεια. Οι ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία ενισχύουν τους φόβους μιας μακρόσυρτης οικονομικής επιδείνωσης. Τι λέει η S&P για το 2020.

Το ιστορικό κραχ στο πετρέλαιο κράτησε στο κόκκινο τη Wall Street

Η βουτιά του αμερικανικού αργού, τράβηξε στη δίνη και τις μετοχές στη Wall Street την εβδομάδα. Η αμερικανική αγορά χωνεύει τα τελευταία νέα του κορωνοϊού και την προοπτική σταδιακών μέτρων χαλάρωσης με προσεκτικές κινήσεις, αλλά το ιστορικό κραχ στις τιμές του πετρελαίου στην κερδοσκοπική προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης κράτησε τις τιμές στο κόκκινο.

Η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών κερδών συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν στοιχεία σχετικά με το πόσο άσχημα έχει επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα το ξέσπασμα της COVID-19.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2,5% στις 23.650 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,8% στις 2.823 μονάδες και ο Nasdaq Composite έπεσε 1% στις 8.560 μονάδες.

Η μετοχή της Boeing έχασε περισσότερο από 7% οδηγώντας τον Dow χαμηλότερα, ενώ οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil έπεσαν περισσότερο από 4%.

Ο ενεργειακός κλάδος και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500, με πτώση περισσότερο από 3%.

Οι ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία ενισχύουν τους φόβους στα χρηματιστήρια, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν κατρακύλα. Προς το παρόν, πάντως, λένε ορισμένοι αναλυτές, δεν θα δείξουν ακόμα την πλήρη έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει πανδημία στις παγκόσμιες οικονομίες.

Σημερινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναφέρει πως ο οικονομικός αντίκτυπος της COVID-19 είναι μακρόσυρτος και πιο έντονος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μειώσει και πάλι τις μακροοικονομικές προβλέψεις της.

Τώρα η S&P βλέπει το παγκόσμιο ΑΕΠ να μειώνεται 2,4% φέτος, με τις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να συρρικνώνονται κατά 5,2% και 7,3%, αντίστοιχα. Αναμένει η παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει κατά 5,9% το 2021.

Ύφεση που μπορεί να φτάσει το 14% το 2020 προέβλεψε για την αμερικανική οικονομία ο ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο CNBC.

Παραδοσιακά πλαίσια ενδεχομένως να μην ισχύουν στις οικονομίες, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ύφεσης που προκαλεί μια γενικευμένη υγειονομική κρίση, σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Pimco. Κάτι που γεννά σημαντικά εμπόδια για την ανάκαμψη. Δεν είναι απλό, είπε. Προειδοποίησε πως ανησυχεί περισσότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων (που παρουσιάζουν μια προοπτική ανάκαμψης τύπου "V").

Οι πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου, σημείωσε, μπορεί να σημαίνουν κάτι καλό για το πορτοφόλι του καταναλωτή, αλλά στο σύνολο της οικονομικής εξέλιξης δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να έχω άδικο, είπε.

Οι μετοχές των ΗΠΑ έλαβαν ώθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Λευκός Οίκος συζήτησε για το άνοιγμα της οικονομίας και η Gilead Sciences φάνηκε να έχει μια αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Διακυμάνσεις παρουσιάσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση στα συμβόλαια λήξεως Μαΐου του WTI, αν και η ροή ειδήσεων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, κράτησε σε συγκριτικά συγκρατημένο επίπεδο τις απώλειες. Τελικά κατάφεραν στο τέλος και κράτησαν κεφάλι έξω από το νερό.

Ιστορική βουτιά

Βούλιαξε για πρώτη φορά σε αρνητική τιμή future στο αμερικανικό αργό. Στην αγορά της Νέας Υόρκης το αργό γκρεμίστηκε 130% στο future Μαΐου, -37,6 δολ. ανά βαρέλι, καθώς περιορίζεται η ζήτηση και παρατηρείται πρόβλημα ακόμα και στην αποθήκευση της παραγωγής, δίνοντας πάτημα σε ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις στην προθεσμιακή αγορά.

Λόγω του lockdown η ζήτηση για καύσιμα έχει «εξατμιστεί», με αποτέλεσμα οι χώρες πλέον να δυσκολεύονται να βρουν πού θα αποθηκεύσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή τους.

Όπως σχολίαζε ο αναλυτής της Rabobank Elwin de Groot, «για το πετρέλαιο υπάρχει ένα κάπως τεχνικό στόρι (με την αποθήκευση), αλλά και πάλι, αν η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά 30% και ο OPEC μειώσει την προμήθειά του κατά 10%, και πάλι υπάρχει μεγάλο κενό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v