Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόνανλτν Τραμπ την Πέμπτη ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων από 1η Σεπτεμβρίου με το Πεκίνο να αντιδρά αφήνοντας το γουάν να υποχωρήσει σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου (αναλογία 7 γουάν προς ένα δολ.) προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τα μέτρα Τραμπ.
«Η Κίνα έριξε την αξία του νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Λέγεται "χειραγώγηση νομίσματος". Ακούει η Fed. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση η οποία θα αποδυναμώσει την Κίνα μακροπρόθεσμα» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
Όμως η αντίδραση του Πεκίνου δεν σταμάτησε στο γουάν καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν θα αγοράζουν πλέον αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,9% ή 767 μονάδες στις 25.717, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,47% στις 7.726 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-5,2%), Visa (-4,7%) και ΙΒΜ (-4,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.
Επιπλέον η μετοχή της Amazon (-3,5%) υποχώρησε για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας το μακροβιότερο πτωτικό σερί των τελευταίων 13 ετών.
Στο μεταξύ, ο τομέας των υπηρεσιών κατέβασε ταχύτητα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για την επιδείνωση των προοπτικών της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν μια μέτρηση στις 55,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ο δείκτης βρισκόταν στις 55,1 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 54,69 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έξι ετών καθώς κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στα 1.464 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1200 δολ. από 1,1109 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 1,74%