Σημαντική πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο Nasdaq υποχώρησε σε επίπεδα διόρθωσης με τη μετοχή της Tesla (θανατηφόρο τροχαίο με το σύστημα αυτόματης πλοήγησης σε λειτουργία) να «βουλιάζει» 5,1%, της Amazon (στο στόχαστρο Τραμπ) 5,2% και του Facebook (διαρροή προσωπικών δεδομένων) να υποχωρεί 2,8%. Αντίστοιχα και ο S&P κινήθηκε σε επίπεδα διόρθωσης, κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών.
«Οι εταιρείες- ηγέτες της αγοράς βρίσκονται υπό πίεση. Είναι μια κατάσταση όπου οι αποδεδειγμένοι νικητές των προηγούμενων χρόνων παραπαίουν. Υπάρχει αρνητική ψυχολογία στην αγορά», σχολίασε ο CEO της Chaikin Analytics, Marc Chaikin.
O Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,9% ή 459 μονάδων στις 23.644 και ο S&P κατέγραψε πτώση 2,23% στις 2.581 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,74% στις 6.870 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και McDonalds (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel Corp. (-5,5%) και Cisco & Co (-4,2%).
Επιπλέον ο δείκτης φόβου VIX “εκτοξεύτηκε” 19% στις 23,6 μονάδες. Σημειώνεται ότι εντός του έτους ο εν λόγω δείκτης έχει αυξηθεί κατά 130%.
Στο μεταξύ, επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Ειδικότερα, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές 128 αμερικανικών προϊόντων συνολικής αξίας τριών δισ. δολαρίων ως αντίποινα στην απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές.
Όπως αναφέρει το CNBC, «η κίνηση από το Πεκίνο είναι στοχευμένη αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια τρύπα στο νερό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα είχαν ξεπεράσει τα 115,6 δισ. δολάρια το 2016».
«Η απόφαση της Κίνας είναι ουσιαστικά μια κίνηση προθέσεων. Σίγουρα δεν κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών», σχολίασε ο Steve Brice της Standard Chartered Private Bank.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο έναντι αύξησης 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημόσιες κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2004 και συγκεκριμένα κατά 2,1%.
Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στις 59,3 μονάδες τον Μάρτιο από 60,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 60 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 3% στα 63,01 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.345 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2302 από 1,2323 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,73%.