Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Πτώση σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τα ιστορικά υψηλά που έπιασαν οι δείκτες τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Τέταρτη σερί άνοδος για το πετρέλαιο, πάνω από τα 46 δολ. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Άνοδος για τον χρυσό.

Διάλειμμα από τα ιστορικά υψηλά έκαναν οι δείκτες στη Wall Street μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο και τον προβληματισμό για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, το δολάριο υποχώρησε 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 100,24 γεν ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 100 γεν, στα 99,54. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% και σε σχέση με το ευρώ στο 1,1275.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ατλάντα, Dennis Lockhart, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην δυναμική της αμερικανικής οικονομίας δεν απέκλεισε τουλάχιστον μία αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους.

Σημειώνεται ότι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας της διεθνής αβεβαιότητας.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τον πληθωρισμό που παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Επιπλέον, σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε και σήμερα η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει απόφαση για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τιμή του αργού. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,8% στα 46,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η BHP Billiton μπορεί να ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντός των προβλέψεων.

Παράλληλα, η Home Depot στο β' τρίμηνο γνωστοποίησε καθαρά κέρδη 1,97 δολ. ανά μετοχή έναντι 1,73 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 26,5 δισ. δολ. από 24,8 δισ. πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα και οι τρεις δείκτες στη Wall Street έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Σήμερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 18.552 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,55% στις 2.178 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,66% στις 5.227 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+0,4%) και Exxon Mobil (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-1,5%) και Verizon (+1,3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.356 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,57%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v