Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 2000 μονάδες ο S&P

Τέταρτη σερί άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Στο νήμα ξεπέρασε τις 2.000 μονάδες ο S&P. «Άλμα» 5,5% για το πετρέλαιο, σε υψηλό έτους. Υποχώρησε ο χρυσός. Οριακή πτώση για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P να κρατιούνται σε θετικό έδαφος μετά το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε 5,5% στα 37,90 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός είχε κερδίσει σχεδόν 10%.

Το «άλμα» της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε αξιόλογα κέρδη τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν άνοδο 3,12% και 2,7% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Voya Investment Management, Karyn Cavanaugh, «η Wall Street κινείται σε υψηλά επίπεδα καθώς η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να σταθεροποιείται και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δεν δείχνουν ενδείξεις ύφεσης για την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, ο S&P βρίσκεται χαμηλότερα 2% σε σχέση με πέρυσι ενώ τα εταιρικά κέρδη δ' τριμήνου υποχώρησαν 8%. Θεωρώ πως ο χρηματιστηριακός δείκτης θα έπρεπε να βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους αναλυτές η αγορά αναμένει περεταίρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 17.073 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 2.001 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 4.708 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από Chevron και Exxon Mobil) κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,6%) και DuPont (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-3,2%) και Visa (-2,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1013 δολ. από 1,1006 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η βρετανική λίρα τερμάτισε ανοδικό σερί πέντε ημερών έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στο 1,4162 από 1,4232 την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κατέγραψε πτώση 0,5% στα 1.264 δολ./oz. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο χρυσός ενισχύθηκε 4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v