Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed έδωσε φτερά στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα πρακτικά της Fed. Πιο κοντά η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Στο επίκεντρο τα εταιρικά deals. Ανέκαμψε από το χαμηλό επτά μηνών το ευρώ. Με μικρές διακυμάνσεις οι τιμές πετρελαίου και χρυσού.

Διευρύνθηκε η άνοδος στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες εμφανίστηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των αναλυτών και των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ατλάντα, Dennis Lockhart είχε υποστηρίξει πως «πλέον έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι προκειμένου η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων».

Νωρίτερα, μικτές ήταν οι εντυπώσεις από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό κλάδο, οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Οκτώβριο υποχώρησαν 11%, σε χαμηλό επτά μηνών ενώ οι οικοδομικές άδειες κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν 4,1%.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,42% ή 247 μονάδων στις 17.737, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,62 % στις 2.083 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,79% στις 5.075 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Apple ενισχύθηκε 3,2% στα 117 δολ. μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από την Goldman Sachs.

Επιπλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών τόνωσαν και οι πληροφορίες για πιθανά επιχειρηματικά deals στο επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η Nokia που κατέθεσε προσφορά ύψους 16,6 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Alcatel.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 43 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, από το χαμηλό επτά μηνών ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0670 δολ. από 1,0644 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 40,76 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο στα 1068,5 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης, στο 2,27%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v