Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο δείκτης Nasdaq

'Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις ελληνικές εξελίξεις. Νέο ρεκόρ με διαφορά μόλις τριών μονάδων για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdad. «Άλμα» 17,8% για τη Netflix. Σε χαμηλό 8 μηνών ο χρυσός. Κάτω από τα 51 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τον Nasdaq πιάνει νέο υψηλό καθώς οι ανησυχίες για Grexit περιορίστηκαν αισθητά μετά τις σημερινές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα προαπαιτούμενα, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η πρώτη δόση θα δοθεί εντός του Ιουλίου και ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε αύξηση του ELA ενώ υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα οι αιτήσεις μειώθηκαν στις 281.000 αιτήσεις έναντι 285.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 1,26% στις 5.163 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,8% στις 2.124 μονάδες και ο Dow Jones κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 18.120 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο υψηλό του Nasdaq ήταν οι 5.160 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος. Ενδεικτικά οι μετοχές των Netflix και Amazon κατέγραψαν κέρδη 17,8% και 3% αντίστοιχα.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 3,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων β' τριμήνου. Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Goldman Sachs, η μετοχή της οποίας σημείωσε πτώση 1%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,11 δολ., με απώλειες 6%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα καταγράφοντας πτώση 0,4% στο 1,0910 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,0856 έως 1,0965 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,36% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,78%. Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,99% και του ισπανικού 10ετούς κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,97%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 1% στα 50,91 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό οχτώ μηνών καθώς κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.143 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v