Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και απασχόληση προβλημάτισαν τη Wall Street

Πιέσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις της Janet Yellen και η αμερικανική απασχόληση. Πάνω από το 1,13 δολ. ανήλθε το ευρώ. Σε υψηλό έτους το πετρέλαιο κοντά στα 61 δολ.

Η δήλωση της Janet Yellen για τις αποτιμήσεις των μετοχών και τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,48% στις 17.842,18 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 2.080,17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,40% στις 4.919,64 μονάδες.

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε σήμερα ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ιδιαίτερα υψηλές, προειδοποιώντας για δυνητικούς κίνδυνους.

Ο πρόεδρος της Platinum Partners, Uri Landesman, ο οποίος συμφωνεί με την Yellen, ανέφερε: « Οι τιμές των μετοχών έχουν «καθηλωθεί» λόγω της απουσίας εναλλακτικών επιλογών. Η μακροπρόθεσμη δυναμική παραμένει θετική ωστόσο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να γίνονται νευρικοί. Θα καλωσόριζα μια διόρθωση σε αυτά τα επίπεδα».

Πέρα όμως από τις δηλώσεις Yellen, τους επενδυτές απογοήτευσαν και τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ καθώς τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 169.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, η παραγωγικότητα στο α' τρίμηνο στις ΗΠΑ υποχώρησε αισθητά 1,9% έναντι πτώσης 2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Από πλευράς τίτλων, πρωταγωνιστές των απωλειών στη Wall Street ήταν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και ιδιαίτερα των εισηγμένων που δραστηριοποιούνται στο internet. Ενδεικτικά οι τίτλοι των Twitter και Yelp υποχώρησαν 0,6% και 1,9% αντίστοιχα.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Citigroup και Bank of America να σημειώνουν πτώση 1,2% και 0,8%.

Κόντρα στην πτωτική τάση της Wall Street κινήθηκε η μετοχή της Herbalife, η οποία ενισχύθηκε 18,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου και την αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το 2015.

Επιπλέον, η μετοχή της Synageva BioPharma Corp. «εκτοξεύτηκε» 112% μετά από δημοσίευμα ότι η Alexion Pharmaceuticals θα εξαγοράσει τον όμιλο έναντι ρευστού και μετοχών συνολικού ύψους 8,4 δισ. δολαρίων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,39 δολ., καταγράφοντας άνοδο 8,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 60,93 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κατέγραψε πτώση 0,3% στα 1.190 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 1,4% στα 1,1349 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1176 έως 1,1364 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το γεν στα 119,45.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,24%. Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,59%. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,93% (+10 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,90% (+12 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v