Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» η οικονομία για τη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την εκτίναξη 43% στο εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ. «Βουτιά» άνω του 1% σε S&P και Nasdaq. Πτώση 2,2% για τη μετοχή της Apple. Πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το ευρώ στο 1,12 δολ. Μικρή άνοδος για χρυσό.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε 43% τον Μάρτιο, στα 51,1 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος των τελευταίων 18 ετών και όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα απογοητευτικά στοιχεία εμπορικού ελλείμματος ενδέχεται να οδηγήσουν το Υπουργείο Οικονομικών σε καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM ανήλθε στις 57,8 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 56,5 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Stifel Nicolaus & Co, Kevin Caron, "Δεν έχει σαφή κατεύθυνση το χρηματιστήριο. Υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας που θα ξεπεραστεί μόνο με καλές μετρήσεις ανάπτυξης. Ωστόσο η αμερικανική ανάπτυξη είναι αδύναμη αυτήν την περίοδο».

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,79% στις 17.927,80 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,18% στις 2.089,47 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 4.939,33 μονάδες.

Πρωταγωνιστές των απωλειών στη Wall Street ήταν οι δεικτοβαρείς μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ειδικότερα ο τίτλος της Apple υποχώρησε 2,2%, καταγράφοντας συνολικά πέντε πτώσεις – και απώλειες άνω του 4%- στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος με ώθηση από το υψηλό πέντε μηνών της τιμής του πετρελαίου. Ενδεικτικά οι μετοχές των Transocean Ltd και Noble Corp. ενισχύθηκαν άνω του 3%.

Με κέρδη 4,4% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο τίτλος της Diamond Offshore Drilling μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,29 δολ., καταγράφοντας πτώση 3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,5% στα 60,40 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,5% στα 1.193 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 1,1201 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1067 έως 1,1205 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το γεν στα 119,78.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,17%. Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά δεκατρείς μονάδες βάσης στο 0,52%. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,83% (+35 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,78% (+32 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v