Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απόσταση αναπνοής από νέο ρεκόρ «έκλεισε» ο S&P

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία. Τρεις μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο υψηλό ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο S&P. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών. Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ. Άνοδος 1,2% για τον χρυσό. Κάτω από τα 59 δολ. το πετρέλαιο.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στήριξαν τη νέα άνοδο στη Wall Street στη δεύτερη συνεδρίαση του Μαΐου, ενώ θετικός ήταν ο αντίκτυπος και από την ενίσχυση του δολαρίου, μετά το ράλι του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Από το μέτωπο της μακροοικονομίας, οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των αναλυτών καθώς αυξήθηκαν 2,1%. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2014.

Επιπλέον θετικά αντέδρασαν οι επενδυτές στην άνοδο του δολαρίου μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1144. Το εύρος διακύμανσης του αμερικανικού νομίσματος κυμάνθηκε μεταξύ 1,1123 έως 1,1225.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 18.070,40 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,29% στις 2.114,49 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 5.016,93 μονάδες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του S&P ήταν στις 2.117,69 μονάδες.

Στην άνοδο της Wall Street πρωταγωνίστησε ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs να καταγράφουν κέρδη 1,6% και 0,9% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Comcast Corp. και Berkshire Hathaway Inc. μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον ο τίτλος της Cisco ενισχύθηκε 0,3% καθώς γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του CEO John Chambers. Την θέση του αναλαμβάνει από τις 26 Ιουλίου ο Chuck Robbins.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου με τις Transocean Ltd και Diamond Offshore Drilling να υποχωρούν άνω του 2%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Diamond αναμένεται μείωση στις ποσότητες άντλησης πετρελαίου από το εξωτερικό λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Πτώση 1,7% και για τα Mc Donalds μετά την ανακοίνωση προγράμματος αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wedbush Securities, Michael James, “Εντός της εβδομάδας  αναμένουμε την ανακοίνωση σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να διαμορφώσουν την τάση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,33 δολ., καταγράφοντας πτώση 8,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 58,93 δολάρια ανά βαρέλι, Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.189 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,14%. Αντίστοιχα το γερμανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,39% και το ιταλικό 10ετές κατά μία μονάδα στο 1,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v