Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασαν νέες κορυφές οι Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο. Έφτασε τα 32 νέα υψηλά ο Dow Jones και τα 48 ο S&P εντός του 2014. Αισιόδοξη η Fed για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης. Σε υψηλό 27 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ.

Κέρδη στη Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά σε μια συνεδρίαση με ήπιες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, τα καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο στην απασχόληση του ιδιωτικού τομέα όσο και του δείκτη υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Wells Capital Management, Jim Paulsen, "Εκτιμώ πως οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία απασχόλησης του Νοεμβρίου, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Αν θεωρήσουμε τα σημερινά στοιχεία απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα ως σαφή ένδειξη για το τι θα δούμε την Παρασκευή, τότε αισιοδοξώ ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν άνω των 200.000 και το εργατικό κόστος θα παραμείνει χαμηλό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ανάπτυξη χωρίς πληθωριστικές πιέσεις. Και όταν υπάρχει ανάπτυξη, τότε το χρηματιστήριο ενισχύεται».

Επιπλέον δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Beige Book από τη Fed. Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται στην έκθεση ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δε γίνεται αναφορά σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 17.911,72 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 2.074,29 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 4.774,47 μονάδες.

Παράλληλα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίστηκε η ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου (+1,2%) στη Wall Street με αφορμή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου κατά 0,7% στα 67,36 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι αναλυτές είχαν χαρακτηρίσει υπερβολική την πτώση των μετοχών ενέργειας. Ενδεικτικά σήμερα, η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύθηκε 0,9%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,45 δολ., με άνοδο 0,1% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 1,7% στα 22 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,8% στα 1.209 δολ./οz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,30%. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, κάτω από το 2%, στο 1,96% (- 4 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,84% (-1 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο μιας μονάδας στο 0,71% ενώ το ιαπωνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,40%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 27 μηνών έναντι του ευρώ καταγράφοντας άνοδο 0,6% στο 1,2309 δολ. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στα 119,72 γεν. Επιπλέον το ρωσικό ρούβλι ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μετά την πώληση (όπως εκτιμούν οι αναλυτές) 600 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας προκειμένου να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v