Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι ενεργειακές μετοχές στην Wall Street

Συνεχίζεται η «βουτιά» των μετοχών ενεργειακών κλάδων στην Wall Street, παρά την θεαματική ανάκαμψη 3% που εμφανίζει σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού. Πιέσεις και στις μετοχές λιανικού εμπορίου μετά την Μαύρη Παρασκευή. Ενισχύεται 2,5% ο χρυσός στα $1.200.

Σε «βαρύ κλίμα» επέστρεψαν οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις αργίες της περασμένης εβδομάδας, καθώς βρήκαν μπροστά τους την «βουτιά» στις μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων, αλλά και τις ανακοινώσεις για τις υποτονικές πωλήσεις της εμπορικής Μαύρης Παρασκευής.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 17.764 μονάδες, ο S&P κινείται 0,85% χαμηλότερα στις 2.050 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 1,39% στις 4.727 μονάδες.

Μολονότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου (όπως και του χρυσου) καταθέτει δυναμική ανάκαμψη, οι ενεργειακές μετοχές εμφανίζουν νέες απώλειες. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές τόσο της αμερικανικής όσο και την λονδρέζικης ποικιλίας βούλιαξαν 2%, στον απόηχο της απόφασης του OPEC να κρατήσει αμετάβλητη παραγωγή, ενώ το συμβόλαιο του WTI διολίσθησε 14% και του Brent 18% στο σύνολο του Νοεμβρίου.

Αυτή την ώρα πάντως, το συμβόλαιο του πετρελαίου WTI εμφανίζει ανάκαμψη και κινείται 2,92% υψηλότερα στα 68,08 δολ. ανά βαρέλι.

Οι μετοχές ενεργειακών επιχειρήσεων πρωταγωνιστούν στις απώλειες στο χρηματιστήριο, με την Oasis Petroleum να υποχωρεί 12% και την Clayton Williams Energy 11%. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,3% την Παρασκευή στην Wall Street, με τις μεγαλύτερες απώλειες στον ενεργειακό κλάδο.

Ζωηρή ανάκαμψη εμφανίζει και η τιμή του χρυσού, που αρχικά βούλιαξε 2% επιπλέον μετά το "όχι" του ελβετικού δημοψηφίσματος στην υποχρεωτική αύξηση των αποθεμάτων πολυτίμου μετάλλου.

Το συμβόλαιο του χρυσού υποχώρησε το πρωί στο Λονδίνο 2% ενώ του αργύρου 2,3%, αλλά αυτή την ώρα στη Νέα Υόρκη το πολύτιμο μέταλλο ανακάμπτει, με άνοδο 2,3% στα 1.204 δολ. ανά ουγκιά.

Την γενικότερη αρνητική πορεία των εμπορευμάτων επιβαρύνει προσθέτως η ανακοίνωση νέας επιβράδυνσης του δείκτη ΡΜΙ επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Το στατιστικό μέτωπο επιφυλάσσει δυσμενείς εξελίξεις και για την αμερικανική αγορά, καθώς ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις του αμερικανικού λιανεμπορίου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες κατά το κρίσιμο τριήμερο της Μαύρης Παρασκευής.

Κινητικότητα εμφανίζουν οι μετοχές εμπορικών επιχειρήσεων, όπως η Wal-Mart και η Target.

Η διολίσθηση στις τιμές ενέργειας και μετάλλων επιβαρύνουν τις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη ASX 200 στην Αυστραλία να υποχωρεί 2% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο σχεδόν 1%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v