Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογία και εμπόριο κοκκίνισαν τη Wall

Απώλειες στη Wall Street με τον Nasdaq να χάνει 1,34%. Πτώση 3,6% για την Apple. Πιέσεις στις μετοχές του λιανικού εμπορίου μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις της «Μαύρης Παρασκευής». Ανέκαμψε ο ενεργειακός κλάδος. «Άλμα» 4,7% για το πετρέλαιο. Άνοδος 3,2% για το χρυσό.

Πτώση σημείωσε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq ο οποίος υποχώρησε άνω του 1%. Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε ο Dow Jones.

Ειδικότερα σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές με αφορμή τις μειωμένες πωλήσεις της «Μαύρης Παρασκευής» και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας.

Τη «Μαύρη Παρασκευή» οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την πορεία του συνόλου των χριστουγεννιάτικων αγορών στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI στην Κίνα διαμορφώθηκε κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών στις 50,3 μονάδες έναντι 50,6.

Στον αντίποδα το αγοραστικό ενδιαφέρον στήριξε -τουλάχιστον για τον δείκτη Dow Jones- η μικρότερη της αναμενόμενης πτώση του δείκτη μεταποίησης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 17.776,80 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,68% στις 2.053,44 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,34% στις 4.727,35 μονάδες.

Οι απογοητευτικές πωλήσεις της «Μαύρης Παρασκευής» προκάλεσαν πιέσεις στις μετοχές του λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά ο τίτλος της Macy's υποχώρησε 2,7% και της Target 1,8%.

Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν μετοχές οι του τεχνολογικού κλάδου με την Apple να σημειώνει πτώση έως και 6%. Τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της με απώλειες 3,6%.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος στη Wall Street καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε σήμερα καταγράφοντας άνοδο 4,7% στα 69,31 δολάρια ανά βαρέλι. Η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε 2,7% και της Exxon Mobil 2,4%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed βλέπουν θετικά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου για την περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Παραμένοντας στα εμπορεύματα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 3,2% στα 1.213 δολ./oz.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,34 δολ., με οριακή άνοδο 0,2% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 1,6% στα 22,29 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,18%. Στον αντίποδα υποχώρησαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,99% (-1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,83% (-7 μ.β.). Αντίθετα το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε άνοδο τριών μονάδων στο 0,70%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2481 δολ. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του δολαρίου στα 118,69 γεν. Σημειώνεται ότι σήμερα το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των νομισμάτων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ενδεικτικά το δολάριο έπιασε ιστορικό υψηλό σε σχέση με το ρωσικό ρούβλι στα 53,95.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v