Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισαν τα ρεκόρ για τους Dow Jones και S&P

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες Dow Jones και S&P μετά από πέντε διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Άνοδος για Nasdaq. Πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Υποχώρησε από το υψηλό επτά ετών το δολάριο έναντι του γεν. Νέα πτώση για το πετρέλαιο και το χρυσό.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μετρίασε τον αντίχτυπο από τις ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε αισθητά μετά την επιβολή συνολικού προστίμου 3,2 δισ. δολαρίων σε πέντε τραπεζικούς ομίλους. Το πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν κατόπιν ομαδικού διακανονισμού οι Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,02% στις 17.612,20 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 2.038,25 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 4.675,14 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του «κυκλώνα» (λόγω των προστίμων), Citigroup και JP Morgan υποχώρησαν 0,7% και 1,45% αντίστοιχα.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι τίτλοι των Verizon Communications και AT&T ενισχύθηκαν άνω του 0,5%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,09 δολ., σημειώνοντας απώλειες 5,23% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 21,48 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, το αμερικανικό 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,32%. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ καταγράφουν την καλύτερη απόδοση για το 2014 σε σχέση με άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις. Ειδικότερα, τα αμερικανικά ομόλογα με 10ετή διάρκεια και άνω, έχουν αποδώσει τουλάχιστον 18% στους επενδυτές, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη τόσο από το χρέος όσο και από το ράλι του δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2456 δολ. Παράλληλα το ιαπωνικό νόμισμα ανέκαμψε από το χαμηλό επτά ετών έναντι του δολαρίου καθώς σημείωσε άνοδο 0,5% στα 115,19 γεν.

Αναφορικά με τα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και σήμερα την πτωτική της πορεία παρόλο που ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής αργού τον Οκτώβριο. Το πετρέλαιο υποχώρησε 1,45% στα 76,84 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στα 1.158 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v