Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”αρκούδες” βγήκαν παγανιά στις αγορές

Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά καθώς η μέτρηση του πληθωρισμού επανέφερε τις ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια, επισκιάζοντας τα αποτελέσματα που είχαν δημιουργήσει θετικό κλίμα πριν το άνοιγμα. Με βαρειές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές. Πιέσεις και στα εμπορεύματα.

Σημαντικότατες πιέσεις δέχεται η Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί έως και 200 μονάδες καθώς η μέτρηση του πληθωρισμού επανέφερε τις ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια.

Ισχυρότατες οι απώλειες και σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Πτωτικά στα 688 δολ. ανά ουγκιά ο χρυσός, υποχωρεί στα 68 δολάρια το πετρέλαιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών για διαμόρφωση στο 0,5% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός, η μέτρηση που παρακολουθείται στενά από τη Federal Reserve για τη διαπίστωση πληθωριστικών πιέσεων, ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι προσδοκιών για 0,2%.

Η ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού ανέτρεψε την μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές και το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, όπως διαφαινόταν από τις αγορές παραγώγων, καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων σε γενικό και δομικό επίπεδο ισχυροποιεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί με την τιμή του να διαμορφώνεται προς τα 68,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί προς τα 688 δολάρια η ουγκιά.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.217 μονάδες με απώλειες 1,77%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 1,27%, στις 2.200 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,49%, στις 1.28 μονάδες.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 2,92%, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 3,18% και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.655 μονάδες με απώλειες 3,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v