Τα macro από ΗΠΑ ”πίεσαν” την αγορά ομολόγων

Εντονα πτωτικό ήταν το κλίμα στην αγορά ομολόγων, ύστερα από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση των προσωπικών καταναλωτικών δαπάνων

Εντονα πτωτικό ήταν το κλίμα στην αγορά ομολόγων, ύστερα από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν αύξηση των προσωπικών καταναλωτικών δαπάνων.

Ειδικότερα, κατά 1%% αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες το Μάιο και κατά 0,6% τα προσωπικά έσοδα, υπερβαίνοντας τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 0,5% το Μάιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 μηνών.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σε οποιαδήποτε ενδεχόμενο αύξησης τόσο του πληθωρισμού όσο και των καταναλωτικών δαπανών, φοβούμενοι ότι η Fed θα αντιδράσει με επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια.

Εξάλλου, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2.570 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,260 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγορές και τα 1,310 δισ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στα 10ετή ομόλογα της νέας έκδοσης (Μάιος 2014) με 710 εκατ. ευρώ, καθώς και στα πενταετή ομόλογα (Απρίλιος 2009), με 470 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 0,187% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 4,53% και του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 4,35%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο μίας ημέρας της Εθνικής αυξήθηκε οριακά στο 2,05% από 2,04%.

Την Παρασκευή Αμετάβλητο στο 2,05% διατηρήθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Αμετάβλητο στο 2,07% παρέμεινε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μηνός. Αμετάβλητο στο 4,40% παρέμεινε και το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v