Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε ξανά τον Ιούλιο και η ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη.
Στο 5,3% αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, σε μία ένδειξη μακροχρόνιων κινδύνων, το υποκείμενο μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθείται προσεκτικά και από την ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, το οποίο εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, όπως των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 5,5%, ξεπερνώντας τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από το 2021.
Η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται — ενισχύοντας τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα. Έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση 0,2%.
Ανοδο κατά 3-4 μονάδες βάσης σημειώνουν οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, εκτός από το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού που υποχωρεί: