Aνοδος των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι εκτιμήσεις έξι κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων ότι δεν βλέπουν αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ εντός του τρέχοντος έτους και η δυσμνενέστερες εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας, συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Οι εκτιμήσεις έξι κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων ότι δεν βλέπουν αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς να αποκλείουν αύξηση κατά 0,25% από το 2002 και μετά, καθώς και η δυσμνενέστερες εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας, συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων εμφανίστηκε και σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 2,097 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,22 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 876 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στη νέα έκδοση 10ετών τίτλων με 285 εκατ. ευρώ, καθώς και στα πενταετή ομόλογα (λήξεως Απρ. 04) με 230 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διατηρήθηκε στο 0,301% με την απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου να υποχωρεί οριακά στο 4,87% και αυτή των γερμανικών στο 4,57%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις βραχυχρόνιες περιόδους σημείωσαν μικρή άνοδο. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας αυξήθηκε στο 3,33% και μικρή άνοδο στο 3,32% σημείωσε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Οριακή άνοδο στο 3,31% σημείωσε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα, ενώ αντίθετα, με υποχώρηση στο 3,12% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v