Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική εικόνα στην αγορά ομολόγων

Ήπιες μεταβολές στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Δεν αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όμως ίσως υπάρξουν αποφάσεις για τροποποίηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, καθώς οι σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εντείνουν τις πιέσεις προς την τράπεζα να βρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ομολόγων που να θεωρούνται επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.

Περίπου το 55% των γερμανικών ομολόγων που βρίσκονται στη «λίστα αγοράς» της ΕΚΤ δεν είναι πλέον επιλέξιμα για το πρόγραμμα διότι οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pictet. Στις 2 Ιουνίου το ποσοστό ήταν 38%.

Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ επιτάχυνε την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως, πιέζοντας έτσι τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να εφαρμόσουν μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη, , ωστόσο δεν αποκλείεται η τράπεζα να αποφασίσει ορισμένες μετατροπές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης επιλέξιμων ομολόγων. Μεταξύ άλλων, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αλλάξει τον όρο εκείνον που της απαγορεύει να αγοράζει περισσότερο από το 33% οποιουδήποτε ομολόγου, αρκεί να μην υπόκειται σε Ρήτρα Συλλογικής Δράσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,02%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,24%, του ισπανικού στο 1,21% και του πορτογαλικού στο 3,12%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 7,85%, του 5ετούς στο 9,13% και του 3ετούς στο 7,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v