Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διχογνωμία για το πρόγραμμα πιέζει τα ελληνικά ομόλογα

Εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να δυσανασχετούν με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση αλλά και με το κατά πόσο θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δυο μηνών οδεύουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να δυσανασχετούν με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση αλλά και με το κατά πόσο θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Αν και η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε πως η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι διαρθρωμένο το πρόγραμμα αυτό.

Το Ταμείο έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους πιστωτές να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, όμως η Γερμανία αντιστέκεται,.

Οι πιο άμεσες ανησυχίες αφορούν την αξιολόγηση, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει, και η οποία είναι απαραίτητη για να «ξεκλειδώσουν» τα δάνεια που χρειάζεται η Αθήνα για να αποπληρώσει χρέος ύψους 3,5 δις. ευρώ που λήγει τον Ιούλιο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως υπάρχει ελάχιστον περιθώριο ευελιξίας σε ότι αφορά τους στόχους του προϋπολογισμού, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικούς.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 9,21%, του 5ετούς στο 10,8% και του 3ετούς στο 12,43% -σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη των 180 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,14%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,33%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 3,07%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v