Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Το "οκ" που έδωσε το Eurogroup για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ανοίγει τον δρόμο για πιθανή αγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ. Κατέρρευσαν οι τιμές των τραπεζικών ομολόγων.

Το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δίνει ώθηση στους ελληνικούς τίτλους, με τις αποδόσεις τους -και ιδιαίτερα του 3ετούς- να καταγράφουν σημαντική πτώση.

Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 10,60%, του 5ετούς στο 10,55% και του 10ετούς στο 8,98%.

Χαμηλότερα κινούνται και τα yields των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, βρίσκοντας στήριξη τόσο στην ελληνική συμφωνία όσο και στη σχετική σταθεροποίηση του γουάν.

Στο 1,77% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, στο 1,97% του ισπανικού και στο 2,39% του πορτογαλικού, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,63%, του 5ετούς στο 0,02% και του 2ετούς στο -0,25%.

Κατέρρευσαν οι τιμές των τραπεζικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ, τα υψηλής εξασφάλισης (senior) ομόλογα που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες κατέρρευσαν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της Παρασκευής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι καταθέτες θα προστατευθούν από τον κίνδυνο bail in. Η απόφαση αυτή όμως βάζει τους κατόχους των τραπεζικών ομολόγων σε τροχιά ζημιών.

Το senior μη ασφαλισμένο ομόλογο της Eurobank, που λήγει τον Ιούνιο του 2018 και έχει κουπόνι 4,25%, υποχώρησε 32% και πλέον τιμολογείται 37 σεντς στο ευρώ.

Ο τίτλος της Πειραιώς, που λήγει τον Μάρτιο του 2017 και έχει κουπόνι 5%, υποχώρησε 27% και σήμερα η τιμή του αντιστοιχεί σε 38, ενώ της Alpha Bank που λήγει τον Ιούνιο του 2017 (κουπόνι 3,375%) υποχώρησε 15% και τώρα τιμολογείται 58 σεντς στο ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v