Το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων περίπου τριάντα ετών βίωσαν τα κρατικά ομόλογα, καθώς σημειώθηκε ένα γενικό ξεπούλημα (και όχι μόνο στους ευρωπαϊκούς τίτλους), που αποδίδεται εν μέρει στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα. αλλά και στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης Global Government Index της Bank of America Merrill Lynch υποχωρεί κατά 2,9% από το τέλος Μαρτίου –καταγράφοντας την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 1987.
Το selloff ξεκίνησε στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές «γύρισαν την πλάτη» στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στη Γερμανία, και εξαπλώθηκε μετά τις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης της εικόνας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Σε όλον τον κόσμο οι κυβερνήσεις προχωρούν σε πρωτόγνωρα μέτρα για να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζουν τεράστιες ποσότητες κρατικού χρέους για να «ρίξουν» χρήμα στις οικονομίες τους, ενώ Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία προχώρησαν αυτήν την εβδομάδα προχώρησαν σε μείωση επιτοκίων.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επιτοκίου έχει αυξηθεί κατά 44 μ.β. από το τέλος Μαρτίου στο 2,37%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Την ίδια ώρα, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο και των τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό –που δείχνει τις προσδοκίες των επενδυτών για τις τιμές καταναλωτή- διαμορφώνονταν στο 1,34% από 0,99% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με άλλον δείκτη της Bank of America.
Στροφή στα γερμανικά ομόλογα λόγω... ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, η χθεσινή είδηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέσυρε την ομάδα του από τις Βρυξέλλες οδηγεί εκ νέου τους επενδυτές στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του bund να κινείται σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο, ενώ αντιθέτως «τσιμπάνε» τα yields στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια θεαματική κίνηση.
Η απόδοση του 10ετούς bund κινείται στο 0,90%, του 5ετούς στο 0,19% και του 2ετούς στο -0,16%.
Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των bunds ξεπέρασαν τις προηγούμενες ημέρες το 1%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,049% στα μέσα Απριλίου, εν μέρει λόγω της βελτίωσης των στοιχείων για την ανάπτυξη και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές με bunds έχουν χάσει πάνω από το 10% των holdings τους μέσα στους τελευταίους δυο μήνες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να διερωτούνται αν το bund παραμένει «ασφαλές καταφύγιο».
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον για τις χθεσινές δημοπρασίες σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία έδειξαν πως οι επενδυτές παραμένουν πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τα υψηλότερα επιτόκια των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων.
Πάντως, αν και κατά διαστήματα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας δέχονται πιέσεις από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο σε γενικές γραμμές η μετάδοση της κρίσης είναι οριακή.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,18%, του ισπανικού στο 2,20% και του πορτογαλικού στο 2,97%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 11,52%, του 5ετούς στο 17,47% και του 3ετούς στο 25,03%.