Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Πανευρωπαϊκό ράλι με απούσα την Αθήνα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα που κινούνται πτωτικά με την επίσημη πρώτη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το τριετές κόστος δανεισμού για την Ελλάδα ενισχύεται κατά 100 μονάδες βάσης, ενώ συνεχίζεται το ράλι στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε τις αγορές κρατικών ομολόγων σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που είχε ανακοινωθεί. Τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg επικαλούνται traders ευρωπαϊκών τραπεζών που αναφέρουν ότι προχώρησαν σε πωλήσεις κρατικών τίτλων στην κεντρική τράπεζα. Αναφέρουν πως πούλησαν τίτλους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βελγίου.

«Είμαστε ενεργοί στην αγορά από σήμερα το πρωί» δήλωσε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής Bundesbank.

Έτσι, συνεχίζεται το ράλι στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως της τιμής) υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,35% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νέο ιστορικό χαμηλό. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ιταλίας υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,29%, της Ισπανάις κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,22% και της Πορτογαλίας κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,76%.

 «Οι αγορές τίτλων έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και η αντίδραση είναι θετική» δήλωσε ο Michael Leister, της Commerzbank και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε απότομη υποχώρηση αποδόσεων στον πυρήνα και γίνονται πολλές κινήσεις στην αγορά που αποδίδονται στο QE. Θα σημειωθεί αστάθεια στους βραχυπρόθεσμους τίτλους επειδή υπάρχουν ορισμένοι πωλητές που τώρα θέλουν πολύ να πουλήσουν».

Στον αντίποδα, τα ελληνικά χαρτιά δέχονται πιέσεις λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η απόδοση του 3ετούς τίτλους (που κινείται αντίστροφα της τιμής) αυξάνεται περισσότερο από 100 μονάδες βάσης και αγγίζει το 15,5%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο 2 εβδομάδων. Το 5ετές yield ενισχύεται στο 13,580% και το 10ετές στο 9,935%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v