Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο:Ζήτημα λίγων συνεδριάσεων τα 70 δολάρια;

Υποχώρησαν ελαφρώς από τα επίπεδα-ρεκόρ οι τιμές του πετρελαίου και κινούνται λίγο πάνω από τα 67 δολάρια, αλλά πάντως η αγορά παραμένει εξαιρετικά νευρική και η πρόβλεψη που είχε κάνει η Goldman Sachs για 100 δολάρια ανά βαρέλι δεν μοιάζει καθόλου μακρινή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Υποχώρησαν ελαφρώς από τα επίπεδα-ρεκόρ οι τιμές του πετρελαίου και κινούνται λίγο πάνω από τα 67 δολάρια, αλλά πάντως η αγορά παραμένει εξαιρετικά νευρική και η πρόβλεψη που είχε κάνει η Goldman Sachs για 100 δολάρια ανά βαρέλι δεν μοιάζει πλέον καθόλου μακρινή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές.

Μετά την εκτίναξη στο ρεκόρ των 68 δολαρίων ανά βαρέλι την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι αναλυτές αποδέχονται ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ”σούπερ ανόδου” και τα 70 δολάρια ίσως δεν απέχουν παρά λίγες συνεδριάσεις, όπως τονίζει αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στο πρακτορείο Reuters.

Οι αγορές έχουν γίνει πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε, ακόμη και την ελάχιστη, διαταραχή στην προσφορά του προϊόντος, αφού το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC αντλεί πλέον στα όρια των δυνατοτήτων του και δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει την εκτινασσόμενη ζήτηση.

Πολλοί επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι, εφόσον η αγορά φτάσει στα 70 δολάρια, ο δρόμος θα ανοίξει για ταχεία αναρρίχηση στα 100 δολάρια.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs είχε κάνει την πρόβλεψη για τα 100 δολάρια τον Μάρτιο, όταν το πετρέλαιο κινούνταν στα 54 και πλέον η πρόβλεψή της δεν ακούγεται τόσο μακρινή όσο ήταν τότε.

Στις τρέχουσες εξελίξεις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τυφώνα ”Κατρίνα” που απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού, απ’ όπου προέρχεται το 30% περίπου της αμερικανικής διάθεσης πετρελαίου.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του προϊόντος διαμορφώνεται στις ΗΠΑ στα 67,13 δολάρια με πτώση 36 σεντς. Το Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 33 σεντς στα 65,94 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v