Νηνεμία στο πετρέλαιο μετά τα 55 δολάρια

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο μετά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό των 55 δολαρίων, που αποδίδεται ως ένα βαθμό στις μετακινήσεις κεφαλαίων από τα στατικά χρηματιστήρια στις πολύ αποδοτικές για τους κερδοσκόπους προθεσμιακές αγορές του εμπορεύματος.

Με μικρή μεταβολή κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, έχοντας φτάσει χθες ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 55 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι η κατανάλωση σε ΗΠΑ και Κίνα θα υπερκεράσει την προσφορά.

Το συμβόλαιο Απριλίου ενισχύεται 23 σεντς στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Χθες, το συμβόλαιο έκλεισε με άνοδο 1% στα 53,57 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 26 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το συμβόλαιο έφτασε μέχρι τα 55,20 δολ., μόλις 47 σεντς χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια παρέδωσε τα τρία τέταρτα των κερδών του.

Χρηματιστές αναφέρουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 11% το τελευταίο 15θήμερο οφείλεται σε διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων που μετακινούν κεφάλαια από τα στατικά χρηματιστήρια.

Στο τελευταίο τρίμηνο τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχουν κερδίσει 24,4%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 μόλις 1,6% στο ίδιο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα οι κερδοσκοπικές θέσεις long με πρόβλεψη ανόδου των τιμών ξεπέρασαν κατά 54.176 συμβόλαια τις θέσεις short.

Την άνοδο των τιμών πυροδοτεί η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ότι το καρτέλ δεν χρειάζεται να αυξήσει το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου.

Οι καταναλωτές ζητούν από τον OPEC να αυξήσει το επιτρεπόμενο όριο παραγωγής για να βοηθήσει να χαλιναγωγηθεί η εκτίναξη των τιμών του προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v