Στα 52 δολ. το πετρέλαιο, σε ρεκόρ ο χαλκός

Πάνω από τα 52 δολ. διαμορφώνεται το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη και πάνω από τα 50 δολ. στο Λονδίνο, ενώ ο χαλκός εκτινάσσεται σε επίπεδα-ρεκόρ μετά τη νέα αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία.

Για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο, καθώς ο καιρός παραμένει ασυνήθιστα κρύος για την εποχή στις ΗΠΑ και τη βόρειο Ευρώπη και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, που θα ”απειλήσει” περαιτέρω τα ήδη χαμηλά αποθέματα καυσίμων.

Το συμβόλαιο Απριλίου στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται πάνω από τα 52 δολάρια στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα στα 52,13 δολάρια, με άνοδο 1,2% από το προηγούμενο κλείσιμο.

Το Brent στο Λονδίνο κινείται στα 50,14 δολάρια με άνοδο 53 σεντς. Είναι η πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου που το συμβόλαιο ξεπερνά το φράγμα των 50 δολαρίων.

Τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη 7% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, εγείροντας ανησυχίες για την επάρκεια πετρελαίου στην πλέον ενεργοβόρο οικονομία του πλανήτη.

Την ίδια ώρα στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, ο χαλκός ενισχύεται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέα αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της, σηματοδοτώντας αύξηση στη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά καλώδια.

Το τρίμηνο συμβόλαιο του κόκκινου μετάλλου διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στα 3.262 δολ. ανά μετρικό τόνο με κέρδη 65 δολαρίων ή 2%. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή για το συμβόλαιο από το 1986 που διαπραγματεύεται στη συγκεκριμένη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v