Σε ρεκόρ 16ετίας ο χαλκός, ανεβαίνει το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών κινείται η τιμή του χαλκού στην αγορά του Λονδίνου, καθώς η Κίνα αγοράζει αθρόα το μέταλλο για να επεκτείνει τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα η πτώση του δολαρίου ευνοεί τις αγορές του κόκκινου μετάλλου.

Στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών κινείται η τιμή του χαλκού στην αγορά του Λονδίνου, καθώς η Κίνα αγοράζει αθρόα το μέταλλο για να επεκτείνει τα δίκτυα ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα η πτώση του δολαρίου ευνοεί τις αγορές του κόκκινου μετάλλου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του χαλκού έφτασαν στα 3.200 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Το μέταλλο, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή καλωδίων, κέρδισε 37% το 2004 κΑι έχει ενισχυθεί 1,3% μέχρι στιγμής στο έτος.

Η λονδρέζικη εταιρία συμβούλων μετάλλων GFMS εκτιμά ότι η Κίνα, που ήδη χρησιμοποιεί τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού, θα ζητήσει 8% περισσότερο μέταλλο φέτος, στους 3,7 εκατ. τόνους, που είναι περισσότερο από το 1/5 της διεθνούς ζήτησης.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι η ζήτηση χαλκού εν γένει στον πλανήτη θα ξεπεράσει την παραγωγή κατά 172.000 τόνους στη φετινή χρονιά. Πέρσι είχε εκδηλωθεί στην αγορά έλλειψη της τάξης των 787 χιλ. τόνων, αλλά μεγάλο τμήμα προβλέπεται να καλυφθεί φέτος, καθώς η BHP Billiton και η Phelps Dodge αυξάνουν την παραγωγή τους.

Η άνοδος του χαλκού ”οδήγησε” σε κέρδη τα περισσότερα υπόλοιπα βασικά μη σιδηρούχα μέταλλα στην αγορά του Λονδίνου. Στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων το πετρέλαιο διατηρεί ανοδικές τάσεις και κινείται στη Νέα Υόρκη με κέρδη 37 σεντς, στα 47,91 δολ. ανά βαρέλι, και στο Λονδίνο με άνοδο 28 σεντς, στα 46,10 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v