Δεν αποκλείει πετρέλαιο στα 80 δολ. ο OPEC!

Στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας κλείσει στην προηγούμενη συνεδρίαση πάνω από τα 53 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καθώς οι κερδοσκόποι ”ποντάρουν” ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας κλείσει στην προηγούμενη συνεδρίαση πάνω από τα 53 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, καθώς οι κερδοσκόποι ”ποντάρουν” ότι η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και οι τιμές θα αυξηθούν.

Τα hedge funds και τα υπόλοιπα κερδοσκοπικά κεφάλαια άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα τις περισσότερες θέσεις long για τις τιμές του πετρελαίου στους τελευταίους οκτώ μήνες.

Το συμβόλαιο Απριλίου υποχωρεί 9 σεντς στα 52,96 δολ. ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές συναλλαγές. Οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν στις ΗΠΑ σε ρεκόρ μετά τη διακοπή της λειτουργίας εγκαταστάσεων στο Χιούστον.

Σύμφωνα με στοιχεία του φορέα του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης Nymex, οι κερδοσκοπικές θέσεις long, με πρόβλεψη ανόδου δηλαδή, υπερκέρασαν τις θέσεις short, με πρόβλεψη πτώσης, κατά 54.176 συμβόλαια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα του OPEC, Adnan Shihab-Eldin, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν παροδικά μέχρι τα 80 δολάρια το βαρέλι την ερχόμενη διετία, εάν υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην προσφορά.

”Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να φτάσει η τιμή του βαρελιού στα 80 δολ. στην ερχόμενη διετία”, δήλωσε ο επικεφαλής του καρτέλ σε συνέντευξή του στην κουβετιανή εφημερίδα al-Qabas.

”Εάν πάντως φτάσουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο λόγο (για παράδειγμα εάν υπάρξει μείωση της προσφοράς κατά ένα ή δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ”, πρόσθεσε ο ίδιος και συμπλήρωσε με το σκεπτικό ότι αν οι τιμές παραμείνουν στα 50-60 δολ. για δύο χρόνια ακόμη, θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα διογκωθεί η προσφορά, πιέζοντας εντέλει τις τιμές χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v