Σε χαμηλό 5μήνου βύθισε τον χρυσό το IMF

Στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών κινούνται οι τιμές του χρυσού, μετά την προοπτική να ρευστοποιήσει το ΔΝΤ τμήμα των υπέρογκων αποθεμάτων του από το πολύτιμο μέταλλο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε μηνών κινούνται οι τιμές του χρυσού στις διεθνείς αγορές, μετά την είδηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να ρευστοποιήσει τμήμα των υπέρογκων αποθεμάτων του από το πολύτιμο μέταλλο για να βοηθήσει την αποπληρωμή των χρεών των φτωχών κρατών.

Την πρόταση υιοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Gordon Brown και υποστηρίζει και η Γερμανία, αλλά οι πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι λίγες, αφού οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πολύ ψυχρά την ιδέα.

Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει παρόμοια πρόταση το 1999. Οποιαδήποτε πρόταση αναδιάρθρωσης των αποθεμάτων χρυσού του IMF πρέπει να έχει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αφού οι ΗΠΑ ελέγχουν ψήφους 17,4% στον διεθνή πιστωτικό οργανισμό και για να εγκριθεί μια πρόταση χρειάζεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία 85%.

Ο αντιπρόεδρος πωλήσεων χρυσού της RBC Capital Markets, Paul Merrick, αναφέρει ότι, αν το ΔΝΤ πωλήσει 1 εκατ. ουγγιές χρυσού, θα αντιστοιχεί σε πτώση 3 δολαρίων για την τιμή bullion του μετάλλου.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν 11 δολ. αυτή την εβδομάδα, μετά την σύνοδο της G7 κατά την οποία συζητήθηκε η πρόταση, και κινούνται στα 415,2 δολ. Το κίτρινο μέταλλο έχει υποχωρήσει 7% από το ρεκόρ 16 ετών όπου είχε φτάσει προ διμήνου.

Στις λοιπές αγορές εμπορευμάτων, τα συμβόλαια του πετρελαίου παραμένουν σταθερά στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων. Το συμβόλαιο Μαρτίου διαμορφώνεται αμετάβλητο στα 45,28 δολ. ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v