Σε χαμηλό 5 εβδομάδων το πετρέλαιο

Πτωτικές τάσεις διατηρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και το συμβόλαιο στο Nymex κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, 13% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Οκτωβρίου.

Πτωτικές τάσεις διατηρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και το συμβόλαιο στο Nymex κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

Στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ελαφρύ αργό υποχωρεί 25 σεντς στα 48,57 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή χαμηλότερα 13% από το ρεκόρ των 55,67 δολαρίων που είχε επιτευχθεί στις 22 Οκτωβρίου.

Η αύξηση της παραγωγής από τα μέλη του OPEC και η αύξηση στη στάθμη των αμερικανικών αποθεμάτων άσκησαν πιέσεις στις τιμές του προϊόντος.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πάντως ότι η πτωτική τάση είναι πολύ πιθανό να αντιστραφεί καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές εστίες που δυναμιτίζουν την αγορά, όπως οι εχθροπραξίες στο Ιράκ και η απειλή απεργίας στη Νιγηρία.

Το πετρελαϊκό καρτέλ OPEC ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου πάνω από τα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Αυτή η αύξηση της παραγωγής βοήθησε στην αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία αυξήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες κατά 10 εκατ. βαρέλια.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας προειδοποίησε ωστόσο ότι οι τιμές του προϊόντος δεν έχουν ακόμη φτάσει στην αιχμή τους. ”Υπάρχει ακόμη έντονη αστάθεια στην αγορά,” δήλωσε ο Rafael Ramirez. ”Η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή δεν βοηθά να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Αντιθέτως, δημιουργεί αστάθεια.”

Στις υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός εμφανίζει ελαφρώς πτωτικές τάσεις καθώς το δολάριο επιχειρεί σταθεροποίηση. Το κίτρινο μέταλλο κινείται στο Λονδίνο στα 429,25 δολάρια δηλαδή κατά 0,09% χαμηλότερα από το ρεκόρ 16 ετών όπου έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v