Επιμένει σε επίπεδα-ρεκόρ το πετρέλαιο

Σταθερά πάνω από τα 53 δολ. κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για ελλείψεις το χειμώνα επισκίασαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις η προοπτική μειωμένης ζήτησης στη συνέχεια του έτους.

Σταθερά πάνω από τα 53 δολάρια κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για ελλείψεις στη διάρκεια του χειμώνα επισκίασαν την αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις η προοπτική να είναι μειωμένη η ζήτηση στη συνέχεια του έτους εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους των καυσίμων.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου στο Nymex, που λήγει στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, κερδίζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 5 σεντς, στα 53,34 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” είχαν χάσει 2 δολάρια και πλέον, καθώς διαφαινόταν ότι το ακριβό κόστος καυσίμων θα μειώσει τη ζήτηση. Οι ανησυχίες όμως για μειωμένη προσφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα επανέφεραν ανοδικές τάσεις στις τιμές.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα και οι αναλυτές φοβούνται ότι θα εμφανιστεί νέα πτώση στη στάθμη των αποθεμάτων.

Τα αποθέματα συνήθως αυξάνονται αυτή την περίοδο του έτους, αλλά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ιβάν από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού έχει μειώσει την προσφορά στην αμερικανική αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης κινούνται 10% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

Τα αποθέματα καυσίμων θέρμανσης διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, όπως στη Γερμανία και την Ιαπωνία, όπου τα αποθέματα κηροζίνης βρίσκονται 13% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v