Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια άνοδος 3% για το πετρέλαιο στα $77,50

Μεικτή ήταν η εικόνα στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων, petroleum complex και μέταλλα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της MPB

Μεικτή ήταν η εικόνα στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων, petroleum complex και  μέταλλα, καθώς τα στοιχεία για τα ενεργειακά αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) σήμερα (αντί της Τετάρτης που δίδονται συνήθως στη δημοσιότητα, λόγω της αργίας της Δευτέρας) λειτούργησαν καταλυτικά στο ράλι του αργού και των προϊόντων του, ενώ από την άλλη πλευρά, το πολύτιμο δίδυμο χρυσού-αργύρου κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα εν μέσω νευρικότητας και διακυμάνσεων, αδυνατώντας να καταγράψει και νέα διαδοχικά υψηλά.

Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο Nymex, η σειρά παράδοσης Νοεμβρίου ΄09 για το Light crude oil τερμάτισε το floor session με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 3%, στα $77,50 το βαρέλι, ενώ ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά είχαν τα products, καθώς η σειρά Νοεμβρίου ‘09 για τη βενζίνη (RBOB Gasoline) έκλεισε με ημερήσια κέρδη 4.5%, στα $194.1 cents/γαλόνι και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $201.4 cents/γαλόνι, ενισχυμένη κατά 3.7%.

Σύμφωνα με το US DoE, υπήρξε μικρή μόνον αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 334 χιλιάδες βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 1 εκ), ωστόσο η μεγάλη έκπληξη ήρθε στα products, με τα αποθέματα βενζίνης να μειώνονται κατά 5.2 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1.1 εκατομμυρίων και αυτά των προϊόντων διύλισης να μειώνονται κατά 1.08 εκ. βαρέλια αντί μείωσης 100 χιλιάδων που περίμενε η αγορά. Να σημειωθεί η μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων κατά 4.1%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η σειρά Δεκ.’09 για το χρυσό υποχώρησε στο κλείσιμο του Comex και διαμορφώθηκε στα $1050.6 ανά ουγκιά, με απώλειες της τάξεως του 1.3%, ενώ μεγαλύτερης έντασης ήταν οι πωλήσεις στο ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να κλείνει την ίδια ώρα στα $17.415 /ουγκιά, μειωμένη κατά 2.8%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v