Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος 5,8% για το πετρέλαιο στα $70,56

Έντονα ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων (petroleum complex, μέταλλα) κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ

Έντονα ανοδικές τάσεις επεκράτησαν στις δύο βασικές κατηγορίες της διεθνούς αγοράς εμπορευμάτων (petroleum complex, μέταλλα) κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ β’ τριμήνου σε συνδυασμό με τα νούμερα για τα ενεργειακά αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE), δημιούργησαν κλίμα εκρηκτικής ανόδου στο petroleum complex για το αργό και τα προϊόντα του, με την κίνηση να συμπαρασύρει εν συνεχεία σε υψηλότερα επίπεδα και το μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων.

Να σημειωθεί η λήξη των συμβολαίων στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης (σειρές Οκτωβρίου) στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο Nymex, η σειρά παράδοσης Νοεμβρίου ΄09 για το Light crude oil τερμάτισε το floor session πολύ κοντά στα απόλυτα υψηλά της συνεδρίασης, με κέρδη της τάξεως του 5.8%, στα $70.56 το βαρέλι, ενώ ανάλογη διαγραμματική συμπεριφορά είχαν και τα προϊόντα, καθώς η σειρά Οκτ.’09 για τη βενζίνη (RBOB Gasoline) έληξε με ημερήσια κέρδη 7.5%, κλείνοντας στα $175 cents/γαλόνι και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $182 cents/γαλόνι, ενισχυμένη κατά 7%.

Σύμφωνα με το US DoE, υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2.8 εκατομμύρια βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν 2 εκ), ωστόσο η έκπληξη ήρθε στα products, με τα αποθέματα βενζίνης να μειώνονται απρόσμενα κατά 1.7 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για άνοδο ενός εκατομμυρίου και αυτά των προϊόντων διύλισης να αυξάνονται κατά μόλις 323 χιλιάδες βαρέλια αντί 1.2 εκατομμυρίων που περίμενε η αγορά.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 1%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η σειρά Δεκ.’09 για το χρυσό κατέγραψε υψηλό στα $1010.8 ανά ουγκιά και τερμάτισε το floor session στο Comex στα $1009.3 ανά ουγκιά, με κέρδη της τάξεως του 1.5%, ενώ ακόμη πιο επιθετικό ήταν το ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να κλείνει την ίδια ώρα στα $16.658 /ουγκιά, ενισχυμένη κατά 3%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v