Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με απώλειες 7% για το πετρέλαιο στα $42,52

Έντονα αρνητική ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex, με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να εκλαμβάνονται ως αφορμή ρευστοποιήσεων long θέσεων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της MPB

Έντονα αρνητική ήταν η εικόνα της Τετάρτης στο petroleum complex, με τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα ενέργειας να εκλαμβάνονται ως αφορμή ρευστοποιήσεων long θέσεων που είχαν ενδεχομένως χτισθεί σε χαμηλότερες τιμές, ενώ το σκηνικό ήταν ήδη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές βεβαρημένο εξαιτίας των ενδείξεων μειωμένης ενεργειακής ζήτησης, προϊούσης της σοβαρής επιβράδυνσης -σε όρους ύφεσης- της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (US DoE) εμφάνισαν αύξηση σε ότι αφορά το αργό, κατά 749 χιλιάδες βαρέλια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περιορισμένη αύξηση κατά 250 χιλιάδες βαρέλια, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη υπό την έννοια της σημαντικής διαφοροποίησης του πραγματικού από το αναμενόμενο ήρθε στα products:

Τα αποθέματα της βενζίνης εμφάνισαν σημαντική, απροσδόκητη μείωση κατά σχεδόν 3 εκ. βαρέλια, με την αγορά να περιμένει μόνον 1 εκατομμύριο μείωση, ενώ στον αντίποδα, αυτά των διυλισμένων προϊόντων (συμπεριλαμβανόμενου του πετρελαίου θέρμανσης) αυξήθηκαν κατά 2.1 εκατομμύρια βαρέλια, πολλαπλάσια από τις μέσες προβλέψεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας που έκαναν λόγο για μόλις 200 χιλιάδες. Εξάλλου, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά 0.43%.

Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Nymex, το light crude oil (συμβόλαιο Απριλίου) διαπραγματευόταν στα $42.52 το βαρέλι με μεγάλες απώλειες της τάξεως του 7% και χαμηλό στα $42.08, ενώ στα προϊόντα, η τιμή της βενζίνης (RBOB Gasoline, σειρά Απριλίου) διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα $126.2 cents το γαλόνι (-2.7%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (heating oil, παράδοση Απριλίου) στα $114.15 cents το γαλόνι, με ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 4.8%.

Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, αξιοσημείωτη από πλευράς τεχνικής ανάλυσης ήταν η επιτυχημένη δοκιμασία διακράτησης της βασικής ανοδικής γραμμής τάσης του χρυσού, στα $892 ανά ουγκιά, με συνέπεια την ανοδική αντίδραση των futures του κίτρινου μετάλλου μέχρι και τα $913.8 /oz (σειρά Απριλίου), για να κλείσουν τελικά στο Comex στα $910.70 ανά ουγκιά, με κέρδη 1.7%.

Τέλος, τα συμβόλαια του Μαίου στο ασήμι παρακολούθησαν τη διακύμανση του χρυσού και διαμορφώθηκαν στα 12.80 $/oz, ενισχυμένα κατά περίπου το ίδιο ποσοστό.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v