Οι αναταραχές στο Ιράκ ωθούν το πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου, καθώς ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα περικόψει την παραγωγή, όπως άλλωστε υποσχέθηκε, τον επόμενο μήνα, προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο δημιουργίας κορεσμού της αγοράς.

Άνοδο καταγράφουν οι πετρελαϊκές τιμές στην αγορά του Λονδίνου αλλά και στη Νέα Υόρκη, ύστερα από την ανακοίνωση του προέδρου του ΟΠΕΚ για τήρηση της υπόσχεσης περικοπής της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, ο οργανισμός, που παράγει το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως, αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες με τη μείωση της παραγωγής, καθώς η πρόσφατη άνοδος στις τιμές αποδίδεται στην αναταραχή του Ιρακ και όχι στην έλλειψη πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί η συμφωνία, που κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 90.000 ημερησίως, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Ιράν τονίζουν ότι ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 21% από τότε που ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να περικόψει τις προμήθειες, το ράλι οφείλεται στις βίαιες συγκρούσεις και στις λεηλασίες στο Ιράκ.

Το brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 30,32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Nymex κινείται στα 31,85 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, ανοδικά κινείται και ο χρυσός, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ απέτυχαν να προσδώσουν περαιτέρω στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα.

Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 373,10 δολάρια την ουγκιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αγγίξει και τα 374,50 δολάρια στη διάρκεια της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v