Σε πτωτική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς η κρίση στη Νιγηρία κλιμακώνεται. Σε πτώση και η τιμή του χρυσού, εξαιτίας της σημαντικής ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, καθώς η κρίση στη Νιγηρία κλιμακώνεται. Ενδεικτικό μάλιστα του διεθνούς ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η χώρα είναι ότι θα αποτελέσει σταθμό στην αφρικανική περιοδεία που πραγματοποιεί ο πρόεδρος Μπους προς το τέλος της εβδομάδας.

Τρεις μεγάλες χώρες προμηθεύτριες πετρελαίου (Ιράκ, Βενεζουέλα, Νιγηρία) βρίσκονται σε επισφαλή θέση και αυτό σημαίνει σήμα κινδύνου για τις ΗΠΑ. Οσον αφορά στις τιμές στο Λονδίνο η τιμή του brent κινείται πτωτικά κατά 1,44% και διαμορφώνεται στα 27,42 δολάρια ανά βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου διαπραγματεύεται στα 29,79 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,13%.

Η απεργία που πραγματοποιούν τα συνδικάτα στη Νιγηρία μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα, ενώ, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η απειλή των νιγηριανών εξαγωγών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η παραγωγή στο Ιράκ εξακολουθεί να πάσχει από τις λεηλασίες και τα σαμποτάζ και τα αποθέματα στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά. Να υπενθυμίσουμε ότι η απεργία στη Νιγηρία θα συνεχιστεί ώσπου ο πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπασάντζο να κατεβάσει τις τιμές του πετρελαίου σε αποδεκτό επίπεδο. Η απεργία έχει παραλύσει ήδη λιμάνια, καταστήματα και τράπεζες, ενώ παρατηρούνται διακοπές στις τηλεπικοινωνίες και τα συνδικάτα δεν εγγυώνονται ούτε την ηλεκτροδότηση.

Πτωτικά, λόγω της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος κινείται και η τιμή του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 346,95 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 0,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v