Νέα πτώση για το πετρέλαιο κάτω από τα $74 το Brent

Τα στοιχεία από την Κίνα αύξησαν την ανησυχία για την οικονομική υγεία του ασιατικού γίγαντα. Από την άλλη πλευρά, προβληματίζει η μείωση της παραγωγής στη Λιβύη.

Νέα πτώση για το πετρέλαιο κάτω από τα $74 το Brent

Οι τιμές του πετρελαίου Brent υποχωρούν 4,8% σήμερα καθώς η υποτονική οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, αύξησε τις ανησυχίες για τη ζήτηση σε βαθμό που επισκίασε τον αντίκτυπο της διακοπής της παραγωγής και των εξαγωγών από τη Λιβύη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν 4,8%, στα 73,7 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, τα οποία δεν διακανονίστηκαν τη Δευτέρα λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, υποχώρησαν 4.3%, στα 70,3 δολ.

«Ο πιο αδύναμος του αναμενόμενου κινεζικού μεταποιητικού PMI το Σαββατοκύριακο πιθανότατα επιδείνωσε τις ανησυχίες για την απόδοση της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM. «Οι εξελίξεις σε Λιβύης και Μέση Ανατολή συντηρούν ένα κατώτατο όριο στις τιμές, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον».

Τη Δευτέρα, η Κίνα ανέφερε ότι οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Ιούλιο και ότι οι τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον πιο αδύναμο ρυθμό για φέτος.

Στη Λιβύη, οι εξαγωγές πετρελαίου στα μεγάλα λιμάνια σταμάτησαν τη Δευτέρα και η παραγωγή περιορίστηκε σε ολόκληρη τη χώρα, είπαν έξι μηχανικοί στο Reuters, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) κήρυξε ανωτέρα βία (force majeure) στο κοίτασμα πετρελαίου El Feel από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η συνολική παραγωγή είχε υποχωρήσει σε κάτι περισσότερο από 591.000 βαρέλια την ημέρα στις 28 Αυγούστου από σχεδόν 959.000 στις 26 Αυγούστου, ανέφερε η NOC. Η παραγωγή ήταν περίπου 1,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις 20 Ιουλίου, είπε η εταιρεία.

«Μένει να δούμε πόσο χαμηλές μπορούν να πάνε οι τιμές προτού αντιδράσει ο OPEC+, καθώς τα περισσότερα μέλη του καρτέλ χρειάζονται τιμές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα για να πλησιάσουν την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών», δήλωσε αναλυτής του Panmure Liberum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v