Βουτιά για τις τιμές πετρελαίου ενόψει αύξησης της παραγωγής

Κάτω από τα $79 το Brent και τα $74 το αμερικανικό αργό. Κατρακυλούν οι τιμές μετά τις αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή, αντισταθμίζοντας το πάγωμα των λιβυκών εξαγωγών.

Βουτιά για τις τιμές πετρελαίου ενόψει αύξησης της παραγωγής

Οι τιμές του πετρελαίου βουτούν εν μέσω αναφορών ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει τελικά στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Οκτώβριο.

Έξι πηγές από τον όμιλο παραγωγών δήλωσαν στο Reuters ότι οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμα να θέσουν σε ισχύ την προγραμματισμένη αύξηση παραγωγής, που θα προσθέσει 180.000 βαρέλια αργού την ημέρα στην αγορά τον Οκτώβριο. Η κίνηση συμπίπτει με τις διακοπές παραγωγής από πλευράς Λιβύης και καθώς το Ιράκ και άλλες χώρες σχεδιάζουν επίσης να περιορίσουν την παραγωγή. Παράλληλα, τα σημάδια εξασθένησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, σηματοδοτούν περιορισμό των κερδών.

Το Brent σημειώνει πτώση 1,35% στα 78,86 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κατρακυλά 2,74% στα 73,83 δολ.

Η επιβράδυνση της ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου και έκανε αναλυτές να αμφιβάλλουν εάν ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OΠΕΚ+, θα προχωρήσουν στην αύξηση του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής παραμένει σε ισχύ, καθώς η απώλεια της λιβυκής παραγωγής συσφίγγει την αγορά, ενώ τροφοδοτούνται ελπίδες από τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων.

Η προγραμματισμένη αύξηση για τον Οκτώβριο είναι ωστόσο μόνο ένα κλάσμα των περικοπών 700.000 bpd στις οποίες προχωρά η Λιβύη, καθώς και περικοπών που έχουν ανακοινώσει Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής του ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v